Instituții și organizații pentru refugiați în România
În România există organizații internaționale, instituții ale statului român și ONG-uri pentru refugiați. Cele mai importante organizații sunt Agenția Română pentru Refugiați - reprezentanță a Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați; Inspectoratul General pentru Imigrări - organism al statului român care gestionează cererile de azil; Consiliul Național Român pentru Refugiați - CNRR și organizația Salvați Copiii - cele două din urmă fiind organizații non-guvernamentale care oferă consiliere, reprezentanță juridică, asigurarea nevoilor de bază, facilitarea accesului la servicii medicale și sociale.
Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite (UNHCR) - Agenția ONU pentru Refugiați în România
Bulevardul Primăverii nr. 48A, București 011975
Telefon: (0040-21) 201 78 73 / din România se formează 021-201.78.73
Fax: (0040-21) 210 15 94
E-mail: rombu@unhcr.org
video - Cine sunt și ce drepturi au refugiații în România
Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite (UNHCR) a fost înfiinţat pe 14 decembrie 1950 de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite. Agenţia este mandatată să conducă şi să coordoneze operaţiuni internaţionale pentru protecţia refugiaţilor. Scopul său principal este acela de a apăra drepturile şi bunăstarea refugiaţilor. Luptă pentru a se asigura că toată lumea îşi poate exercia dreptul de a solicita azil şi de a găsi refugiu într-un alt stat, cu opţiunea de a se reîntoarce acasă voluntar, de a se integra local sau de a se restabili într-o altă ţară. De asemenea, UNHCR are şi un mandat pentru a ajuta oamenii fără cetăţenie (apatrizii).
Începând cu anul 1950, UNHCR a ajutat zeci de milioane de oameni să-şi reia viaţa cu demnitate. Astăzi, peste 9,300 de angajaţi, în peste 123 de ţări continuă să ajute aproximativ 43,8 milioane de refugiați, strămutați intern și apatrizi din întreaga lume.
Pe lângă Agenția ONU, care este un oficiu internațional, în România funcționează și Consiliul Național Român pentru Refugiați, un ONG românesc
Consiliul Național Român pentru Refugiați
consiliere, asistență juridică, interpretare și traducere în centrle regionale din Bucureşti, Giurgiu, Galaţi, Timişoara, Maramures şi Rădăuţi, precum şi a solicitanţilor de azil aflaţi în afara centrelor de cazare, inclusiv in zonele de tranzit sau la punctele de trecere a frontierei; alte servicii
Inspectoratul General pentru Imigrări
Relații cu publicul Sediu Central IGI: 021.410.99.40
Organism dedicat copiilor refugiați:
Salvați Copiii România promovează și apără drepturile copilului refugiat sau solicitant de azil.
Intr. Ștefan Furtună nr. 3, sector 1, 010899, București, România
Comentarii
Trimiteți un comentariu