Pretul unic pe actiune la OMV Petrom

Guvernul a stabilit astăzi la 0,3708 lei valoarea preţului unic de referinţă al acţiunii în cadrul Ofertei Publice Secundare de vânzare a pachetului de acţiuni reprezentând 9,84 % din Capitalul SC OMV Petrom SA
Citeste mai mult pe siteul Ministerului Economiei

Guvernul a stabilit astăzi la 0,3708 lei valoarea preţului unic de referinţă al acţiunii în cadrul Ofertei Publice Secundare de vânzare a pachetului de acţiuni reprezentând 9,84 % din capitalul social al Societăţii Comerciale OMV Petrom - S.A. Bucureşti, a anunţat ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Ion Ariton.
“Nicio acţiune OMV Petrom din pachetul de peste 5 miliarde de acţiuni - 5.573.780.260 acţiuni - nu va putea fi vândută sub acest preţ. 15% din acţiuni sunt pentru persoanele fizice care vor să cumpere, restul de 85% sunt pentru investitorii instituţionali”, a declarat ministrul Ariton.
Potrivit ministrului Economiei, acest preţ reprezintă valoarea medie de tranzacţionare a acţiunilor Petrom din ultimele 52 de săptămâni. “Considerăm că este un preţ real şi fezabil de pornire şi aşteptăm ca, la finalul tranzacţionării, să încasăm mai mult decât această valoare pe acţiune. Semnalele din piaţă sunt bune şi România devine o ţară atractivă pentru investitori, fapt confirmat de creşterea ratingului de ţară la categoria investment grade de către Agenţia Fitch“, a mai afirmat ministrul Ariton.
În acest context, ministrul Economiei a amintit două elemente foarte importante care vor ajuta la dezvoltarea companiei pe viitor. În primul rând, recent, pentru societatea OMV Petrom a fost prelungită perioada de explorare cu încă 5 ani în perimetrul Neptun din bazinul Mării Negre, concesiune în care compania este asociată şi cu EXXON. Perioada de concesiune a acestui perimetru este de 30 de ani. În al doliea rând, ministrul a menţionat descoperirea de zăcăminte de gaze naturale în judeţul Gorj, în comuna Totea. „Aceste două elemente, precum şi evoluţia economică a României, ne îndreptăţesc să credem că vânzarea pe bursă a acţiunilor va fi un succes”, a apreciat ministrul Economiei.
Totodată, ministrul s-a arătat convins că investitorii vor subscrie cumulat mai mult de 80% din pachetul listat la bursă. “Sunt convins că vor depăşi acel 80%, deci va fi o subscriere 100% şi va fi o acţiune reuşită această vânzare a acţiunilor", a spus Ariton, apreciind că statul va încasa pe acţiunile Petrom scoase la vânzare mai mult decât preţul minim stabilit de Guvern.
Potrivit regulamentului aprobat de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, Guvernul are posibilitatea de a determina, aproba şi comunica preţul de referinţă cât mai tarziu pe parcursul derulării ofertei, dar cu cel puţin 3 zile înainte de terminarea ofertei, pentru maximizarea preţului de ofertă, pentru asigurarea unui tratament egal pentru toţi investitorii şi pentru securizarea informaţiilor privind derularea ofertei.
Răspunzând unei întrebări, ministrul Ion Ariton a precizat că banii obţinuţi în urma vânzării pachetului de acţiuni Petrom vor finanţa deficitul bugetului consolidat, astfel încât „să scadă presiunea pe buget şi să poată fi alocate sume mai mari pentru investiţii”.
De asemenea, ministrul Economiei a mai precizat că următoarele pachete de acţiuni care urmează să fie tranzacţionate pe bursă aparţin Transelectrica şi Transgaz.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Adrese: Reprezentante regionale ale autoritatii pentru turism

Adrese: Ministerul Economiei